Saturday, August 25, 2012

Sunday, December 4, 2011

Kerja Gila Sha La La.

Sekarang aku dah jadi mata duitan. Tiap-tiap minggu nak buat OT. Mata dah macam panda, ada lingkaran hitam pakej sekali dengan eyebag. Customer pandang pun dah tak selera.

Masuk bulan kedua bekerja, aku harap rezeki ku bertambah. Amin. Tanggungjawab dah makin banyak. Sewa rumah, bil letrik, bil air. Tahun depan kena beli kereta. Lesen kereta bila nak ambik?? Tak tahuu.

Bosan duduk rumah seorang, balik rumah cakap dengan dinding. Bukan dinding rumah uols. Itu namanya gila. Cakap dengan dinding Facebook okai. Bila lah agaknya mak bapak aku nak datang Miri. Motif?? Ada lah yang masakkan aku bila balik kerja malam. Hehe.


p/s: Sekarang OT 12 jam uols. money money come to me!


Wassalam.

Belasungkawa 2011.

Dah lama rasa nya aku tak menulis. Sejak kerja ni, gila takda kehidupan. Balik kerja pukul 6 petang, sampai rumah, anak jiran sebelah pun dah tidur.

Oh ya. Kesibukan bertambah sejak datuk dimasukkan ke ICU Hospital Miri. Namun, ternyata Allah lebih menyayangi arwah. Pemergian arwah Piut Bin Kambar sedikit sebanyak memberi kesan terhadap aku.

Beliau pergi, aku tidak menangis. Pulang ke Lawas hanya sempat membaca Yassin di pusara nya. Namun, tetiba airmata keluar ketika anak buah aku bilang.


"Angah, ya market tempat nek atok selalu pergi kan."

Serius, bukan nya aku mengada2. Cuma bila terlihat pasar ikan di Lawas, hati akan berubah sayu. Maklumlah tempat lepak utama arwah datuk. Terasa seperti bayangan arwah masih ada di kaki-kaki tangga berbual bersama rakan baik nya.

Aku gagal lagi menahan sebak tatkala bersalaman dengan kawan baik arwah datuk, terlihat genangan airmata tua nya. Ayah aku cuma mampu berlagak kool sedangkan aku tahu ayah paling sedih.

Doa sentiasa aku panjatkan agar roh datuk dicucuri rahmat-Nya dan ditempatkan di kalangan orang-orang soleh. Amin.


Al-Fatihah buat Piut Bin Kambar (1929 - 2011 / 1 Muharram 1433H).



Wassalam.

Tuesday, October 4, 2011

Menangi IPAD2!!!

Gila bosan tak boleh lelapkan mata. Dah lama tak buka says.my. Ada contest invite rakan baru untuk sign up akaun. Siapa-siapa nak menang IPad 2 dengan aku sila gunakan url di bawah ya.






Menangi IPad2 bersama saya!




Oklah. Wassalam.

Monday, October 3, 2011

Pengangguran Bisa Mengakibatkan Tekanan Perasaan.

Habis study kena cari kerja. Tapi sekarang susah cari kerja. Mak bapak aku dah tentu bosan tengok muka aku kat rumah hari-hari.

Semut-semut kat dalam bilik aku pun dah diulang kira empat belas juta kali. Hmphh.

Kau sebut saja medan pencarian kerja atas talian. Semua aku dah hadap. Minggu ni Feroz. Minggu depan Naim Cendera. Doakan aku berjaya ya?

Maaf, dah lama tak updet blog. Otak sedikit kenyal. Ayat agak skema. Bau agak hanyir. Eh tak tak. Maksud aku, entri macam takda idea. Takkan nak bincang pasal Apex putus dengan Jejari Runcing. Lagi bosan nak bincang pasal Norman Hakim dan Memey dah nikah. Okai serius, aku tak nampak "Wedding of the year" yang digembar-gemburkan.

Untuk mengurangkan dosa asyik mencaci, baik aku baca blog Kak Senduk. Ketawa terbahak-bahak sampai mak aku asyik ketuk pintu, risau anak nya sakit mental akibat tekanan sebagai penganggur. Hakikatnya, si anak memang suka duduk rumah goyang kaki.

Okaylah, aku nak menunaikan tanggungjawab sebagai anak solehah. Mahu memasak untuk mak bapak aku. Chiow.




"Ya Allah, permudahkan lah jalan hidupku & murahkan lah rezeki ku. Amin."





Wassalam.


Tuesday, June 28, 2011

[CONTEST MALAYSIA] @MyMaybank Twitter Contest


@MyMaybank Twitter Contest

Contest & Competition



Contest Period : 23 June 2011 and will run until the final question is released when 
@MyMaybank gains its 5,000th Twitter follower.

Description : For every 500th Twitterer will be asked a single question. 

The first 50 correct answers will go into a random draw and 1 winner will be chosen to receive a brand new Apple iPad 2!

All Twitter replies with the correct answer must be preceded or followed by #iwantanipad2 (I Want An iPad 2).

Example
Question:
What is the latest credit card launched by Maybank?

Answer:
@MyMaybank Maybankard 2 Cards #iwantanipad2

Prizes : 10 x (one) Apple iPad 2 16GB (WIFI only)

Saturday, June 25, 2011

Zon Inggar Bersama Kak Lehot.

What can I say?? Terbaek dari Sarawak! Kalau Cats FM ada kat KL, aku sanggup bangun awal dengar celoteh Kak Lehot.


Siapa siapa yang faham bahasa Sarawak, meh layan Kak Lehot.


Yes Kak Lehot, YOU'RE THE PORET-est EVER!!









Wassalam.

Friday, June 24, 2011

[EVENT MALAYSIA] GRADUAN ASPIRE 2011.





Venue : Hall 5, Kuala Lumpur Convention Centre

State : Kuala Lumpur

Date : 16 July 2011 - 17 July 2011

Time :  12 p.m. - 6 p.m.

Description : GRADUAN ASPIRE 2011. 

"The First Ever Regional Career & Postgraduate Fair in Malaysia."

This career & postgraduate fair is not just restricted to undergraduates as it is also open to fresh graduates as well as experienced local and international talents currently in Malaysia.

10,000 people are attending this two-day fair so RSVP as soon as possible to secure your spot. Also, be the first 5,000 to arrive and receive a free goodie bag!

Admission is FREE. All are welcome. Avoid the queue and register now!

[CONTEST MALAYSIA] Ride the Hi-Life: Invite & Win! Contest


Ride the Hi-Life: Invite & Win! Contest

Contest & Competition



Contest Period: 16 June 2011 - 16 July 2011

Description : You may invite as many contacts in your social network as possible via Facebook, Twitter or through a personalized link.
The more contacts from your network of friends & family who sign up under your name will increase your odds of winning. As each sign up will generate 1x extra chance of winning; you stand a higher probability of getting your name picked when your network's sign-up pool increases.

Prize: 

- Coach Madison Op Art Maggie Shoulder Bag
- Rip Curl Lomography Fish-Eye Camera
- Rip Curl Astara Ladies Watch
- HiShop Store Credit Vouchers worth RM100

* Prize winners will be required to write a testimonial for HiShop upon receipt of prize(s)


[CONTEST MALAYSIA] Gaga Secret GIG Contest


Gaga Secret GIG Contest

Contest & Competition



Description : Fill up your details today & you could be on your way to catch Gaga.

Prizes :

Lucky winner will receive a pair of all expenses paid trip to catch Lady Gaga live in a secret location.

"Don't be a drag, just be a queen"


[CONTEST MALAYSIA] START-UP ENGINE WEAR. IT'S A MONSTER.


START-UP ENGINE WEAR. IT'S A MONSTER.

Contest & Competition



Contest Period : 15 June 2011 - 15 August 2011

Description : Come and play the Castrol Magnatec Augmented Reality game on Castrol Malaysia Facebook (http://www.facebook.com/castrolmalaysia)

Participants must meet the requirement below to qualify:

Play the game as many times using the mouse device or webcam.

Collect as many points possible within a single game. 

The Participant with the highest points at the end of the Contest Period wins.

Prizes : 

1 x Grand Prize : 
- 3D 2N Hong Kong Disneyland for 4 pax
- 6 x Castrol Magnatec 10W-40 (4L)

1 x Runner Up Prize:
- 3D 2N Singapore Universal Studios for 4 pax
- 6 x Castrol Magnatec 10W-40 (4L)

Third(3rd) to Tenth(10th) Prize:
- 1 x iPad2 16GB (Wi-Fi)
- 2 x Castrol Magnatec 10W-40 (4L)

Eleventh(11th) to Twentieth(20th) Prize:
- 1 x Castrol Magnatec 10W-40 (4L)
- Exclusive Castrol Merchandise


[CONTEST MALAYSIA] MTV World Stage Pass Contest


MTV World Stage Pass Contest

Contest & Competition



Contest Period : 1 June 2011 - 30 June 2011

Description : Sign up for Debit MasterCard. 

Spend Rm30 from 1 June - 30 June 2011. 

Register your details via SMS. For more info http://mastercard.com/sea/mtv

Prizes :

First 1000 to qualify and register will receive 2 passes to MTV World Stage.

2 cardholders stand to win the Rock On Priceless Package which include :

- A pair of MTV World Stage Party passes

- Limousine ride to MTV World Stage

- Date with MTV VJ Holly and autographed MTV memorabilia

- A chance to meet & greet selected MTV World Stage artistes


[CONTEST MALAYSIA] Taste The Ummph! Contest


Taste The Ummph! Contest

Contest & Competition



Contest Period: until 8 August 2011

Description :  Participants can submit as many entries they want.

Participants must meet the requirement below to qualify: 

Rank the six (6) pictures in order of preference.

Prizes: 

Main prizes (for Normal Mail entries only) - Grand Prize x 1 Nissan Grand Livina 1.6 (A)

Special Monthly Prize x 3 x 3 Ipad2.

Daily Prize x 7 x 12 Corelle tea set.
    

[CONTEST MALAYSIA] Name Your Potato Contest


Name Your Potato Contest

Contest & Competition



Contest Period : 23 May 2011 - 3 July 2011

Description : Each participant is entitled to multiple entries. To participate in this contest, members of the Website must: 1) allow access to the Name Your Potato! Contest application. 2) “LIKE” the Jack ‘n Jill’s Potato Heads Facebook Fan Page (http://www.facebook.com/potatoheads).

Participants must meet the requirement below to qualify: 

Participants are required to create a potato character by filling in a form to provide the potato's name, description and personality.

Consolation prizes (x3 per week) : Products worth RM100 each.

Prizes : 16GB IPAD 2 with WiFi (Grand Prize) 


[CONTEST MALAYSIA] M&M Vote and Win Contest


M&M Vote and Win Contest

Contest & Competition



Contest Period : 1 June - 15 July 2011

Description : Participants may join this Contest as many times as they want. Participants can only join the Contest by visiting the M&M’S® Vote & Win website (www.m-ms.com.my ) and voting for the M&M’S® Character of their choice. Participants may choose any M&M’S® Character.

Participants must meet the requirement below to qualify:

Answer 2 to 3 M&M’S® question correctly.

450 winners to be selected for the bi-weekly prizes (everyone stands a chance to win regardless which M&M’S® Characters they have voted for). Each Individual can only win one bi-weekly prize.

Prizes : 3 grand prize winners to be selected at the end of the promotion period from the pool of participants who voted for the M&M’S® Character that received the highest number of votes by end of the promotion. Bi-weekly prize winners can also win the grand prize.


Versi Promo Contest Malaysia.

Sekarang ni dah takde topik aku nak updet. Gambar pergi holiday ke Tioman tak abis edit lagi. yelah, spare tyre di pinggang ku banyak sangat. So kena lah edit. 

Kalau budak2 kewl selalew ambiwk gambewr sewrong sewgewt (baca: serong, senget), aku tak bolewh nawk cuwbwe. Wohh camna budak2 sekolah boleh guna ayat W ek? Nyaris herot mulut aku nak sebut.

Okay2, teknik melacur-gambar (baca: camwhoring) tidak dapat digunakan. Kau gila nak camwhoring time SNORKELING?? Saja aku CAPS-LOCK, supaya kamu perasan aku cakap aku snorkeling kat Tioman hari tu.

Walaupun hakikat nya aku tak reti berenang. HAUSS!!!

Okai-okai. Aku nak kongsi sedikit pasal Contest kat Malaysia sekarang ni. Sila lah klik kalau berminat nak menang hadiah MACAM AKU. Eh terCAPS-LOCK lagi. nampak sangat riak. Incek Heinsen pun mesti berminat. Aku tahu!!

Nanti aku buat entri baru bagi setiap contest okai. Tata.



Wassalam.